Konstgjord kläckning

Under uppbyggnad 

Av olika anledningar kan det vara praktiskt eller nödvändigt att kläcka fram kycklingar på konstgjord väg. Här kommer jag att samla information och egna erfarenheter om att kläcka i maskin.

Mitt första kläck, wyandotteägg i min Brinsea Octagon Eco.

Äggets anatomi
Det befruktade äggets utveckling

Tid 
Det tar 21 dagar för ett befruktad ägg att utvecklas till ett livsdugligt foster. Av olika anledningar kan kycklingen ibland kläckas både före och efter utsatt datum. I samma sekund du lägger äggen i kläckaren påbörjas dag 1.

Värme, syre och fukt
För att det befruktade ägget ska börja utvecklas till ett embryo behövs värme, ungefär 37,4*c i en kläckare med fläkt och något högre i en kläckare utan fläkt. Äggen klarar av kortare temperaturväxlingar, inte ligger hönan still på äggen i 21 dygn. Hönan stiger av äggen korta stunder för att äta, dricka eller göra andra behov. Om strömmen skulle gå under tiden som det ligger ägg i kläckaren behöver inte panik uppstå. Se till att bädda in kläckaren väl i en filt, tidningspapper eller annat som hjälper till att behålla värmen men se till att det finns plats vid lufthålet att ta in syre till äggen.

Genom äggets porer tar sig syre in och syret är livsviktig för att kycklingen ska överleva under kläckning. Då kycklingen gör hål på hinnan börjar den andas luften som trängt in i luftblåsan. Är det dåligt med syre i ägget blir kycklingen svag och orkar inte ta sig ut ur ägget eller så kvävs den av syrebristen.

För att kycklingen ska kunna bräcka skalet behöver skalet vara hårt men hinnan innanför ska vara porös och fuktig. För detta krävs det att det finns fukt i kläckaren. De första 18 dagarna bör luftfuktigheten ligga runt 40% och därefter höjas till ungefär 60%. För lite fukt under kläcket gör att hinnan i ägget torkar fast i kycklingen och blir seg som läder, kycklingen riskerar alltså att fastna i ägget. Men inte heller mer fukt behövs då syret i luftbubblan ersätts av fukt och kycklingen kan kvävas.
I nyare maskiner brukar det finnas tydliga instruktioner för hur mycket vatten som ska finnas i maskinen för att få rätt fuktighet. Många maskiner har också en inbyggd hygrometer (fuktmätare),annars finns dessa att köpas billigt.

Vaggning av ägg
Hönan vänder äggen under sig flera gånger om dagen och ofta varje timma. Det beteendet behöver vi anamma för att få bästa resultat vid konstgjord kläckning. Om maskinen inte har automatisk vagga så behöver äggen vändas två gånger om dagen. Detta görs för att embryot inte ska fastna och börja växa på skalväggen utan ligga fritt inne i ägget.
Att vända äggen är fel uttryck då man inte alls ska vända runt ägget utan varsamt vagga ägget. Tänk dig att ägget ligger i en hängmatta som gungas fram varje morgon och tillbaka varje kväll, på samma sätt vaggas ägget ett halvt varv minst två gånger varje dag. Vid manuell vändning rekommenderas att man skriver M (morgon) och K (kväll) på varsin långsida av ägget för att vara säker på att man vänt alla ägg.

Dag 18 slutar man vända äggen då kycklingen nu behöver få bästa förutsättningar att lägga sig i rätt position inuti ägget.

Lysa ägg
Jag tycker att den här delen är det mest spännande utöver själva kläcket såklart. Vi kallar det att lysa äggen men skulle lika gärna kunna säga att vi gör ett ultraljud med ficklampa.
Äggen lyses på dag 7 för att se att äggen utvecklas som de ska och även för att man då får möjlighet att ta bort eventuella obefruktade ägg eller ägg med avstannad utveckling. Jag lyser igen på dag 18 (när jag ändå ska ta bort vändaren och höja luftfuktigheten) för att kontrollera hur många av de befruktade äggen som överlevt och även för att se att luftbubblan blivit större.
Jag använder en väldigt liten och skarp ficklampa  som tillhör min jägarsambo. Jag placerar ägget med luftbubblan mot ficklampan och är noga med att inte släppa ut något ljus. Om man inte har någon liten ficklampa så kan man använda mobillampan eller en stor ficklampa som man sätter en toalettrulle på (böj in kanterna längst upp på rullen så att ljuset bara har ett litet hål att komma ut igenom och dessutom så ligger ägget stabilare.

Obefruktat ägg (dag 9)
Ägget lyser upp som en glödlampa och man kan se skuggan av gulan.
Ingen synlig luftbubbla.

Befruktat ägg dag 9.
Fostret är väl utvecklat och man ser den klassiska "spindeln" av blodådror som löper längst med skalväggarna och in till den lilla kycklingen. Längst ner syns luftbubblan som här är lagom stor för dag 9, denna ska sedan bli större för att kunna rymma mer syre till kycklingen.

Avstannad utveckling
Det här ägget har börjat utvecklas med av någon anledning sedan avstannat och dött i ett tidigt skede. Det kan vara så att celldelningen har gått fel, att ägget blivit skakad eller att ägget inte klarat av temperaturförändringar.
Just när ägget ser ut såhär brukar kallas för blodring och ingen luftbubbla syns.

(Här kommer det snart fler bilder på längre gångna foster)
  

Kläckningen
Dag 21 närmar sig och spänningen ökar. Tiden går långsamt de sista dagarna så se till att aktivera dig! ;)
Någon dag innan beräknat kläck kan det höras små pip eller knackningar inifrån äggen, det betyder att kycklingen tagit sig igenom hinnan och andas luften som finns i luftbubblan. Nästa steg är att kycklingen ska bräcka det hårda skalet med sin "äggtand". Från hålslag tar det olika tid för kycklingen att helt ta sig ut ur skalet, ha tålamod, det kan ta riktigt lång tid! Min snabbaste kyckling tog sig ut på 6 minuter från hålslag och som längst 36 timmar för den kyckling som först av alla gjorde hålslag. Men pigga och nyfikna kom de ut båda två. Kycklingen genomgår sin egna förlossning så ha tålamod med att det kan ta tid och även att kycklingen kan vara lite trött och tagen efteråt.
Hurvida man bör hjälpa en kyckling ut ur ägget eller inte är svårt att svara på. I mitt första kläck var det en kyckling som bräckte skalet runt om men som inte lyckades ta sig ut ur hinnan och efter många timmars kämpande så fuktade jag hinnan och började försiktigt att pilla bort den. Hinnan hade torkat fast och var seg som läder. Kycklingen hade hunnit bli helt slut och efter att ha pillat bort hinnan runt huvudet på den så lade jag tillbaka den i kläckaren. Efter en stunds kämpande tog den sig ut ur resterande skal och jag såg då att den fortfarande satt fast i ägget och att gulesäcken inte var indragen. Efter allt jag läst om sådana kycklingar så ville jag helst av allt avsluta lidandet för den där och då men övertalades att ge den några timmar till. Och efter tre-fyra timmar började den lilla att pigga på sig, navelsträngen släppte och kycklingen blev snart lika pigg som sina kamrater fast den var ganska mycket mindre. Min vän som övertalade mig att ge den några timmar till döpte kycklingen till "Liten" och än idag är hon lite mindre än de andra hönorna.

Första tiden med kycklingar
Kycklingarna bör stanna i kläckaren tills de blivit helt torra och man bör även undvika att öppna kläckaren i onödan för att inte släppa ut fukten. Låt därför kycklingarna stanna i kläckaren 12-24 timmar.
De första två dygnen lever kycklingarna på näringen från den indragna gulesäcken och behöver därför ingen mat men jag erbjuder dem vatten från att de flyttat till kycklingburen. Under deras andra levnadsdygn serverar jag mosad äggula och kycklingfoder (jag köper Svenska foders Start kycklingfoder). För varje dag minskar jag äggulan och ersätter med foder samt havregryn.

Underlaget till kycklingarna bör vara stabilt och ha bra uppsugningsförmåga. Tidningspapper som bytes varje dag eller gamla handdukar fungerar bra.
Första omgången med kycklingar använde jag kutterspån från dag 1 och det gör jag inte om. Det dammade mycket inomhus och många kycklingar hade svårt att gå på det underlaget de första dagarna. Nu har jag börjat introducera spån när kycklingarna blir runt 1-2 veckor.

Vanliga sjukdomar hos kycklingar 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar