lördag 28 december 2013

I väntans tider

Nu går vi bara och väntar här hemma. Vi väntar på leverans av äggkläckningsmaskinen som ska göra jobbet åt oss under 21 dagar. Vi väntar även på 24 st ägg som förhoppningsvis vill kläckas och ge oss finfina pycklisar.

Vi har beställt ägg av två olika raser, 12 ägg av varje. Den ena rasen heter Wyandotte och kommer att vara våra köttproducenter. Då denna ras gärna ruvar kan vi få många kycklingar varje år och därmed mycket kött i frysen. Vi får dock hoppas att någon av hönorna inte surar utan istället bara värper så att vi får ägg alls. Det är nämligen så att när honor vill ruva eller går med kycklingar så lägger de oftast inga ägg alls. Wyandotter blir stora och som fullvuxna väger tuppen runt 3,5kg och hönan ca. 3kg. De växer relativt fort och vid 18-20 veckors ålder är de fina slaktdjur. Och om vi inte vill ha kycklingar så ger de oss stora (ca. 60g) ljusbruna ägg. Det är av denna ras vi ska ha tupp.
De anda äggen blir en korsning mellan värphybrid Lohman och grönvärparen Isbar. De kommer att vara våra äggproducenter då de lägger stora ägg och många/år. Anledningen till att vi har valt en korsning är att hybriden Lohman är den rassom ofta förekommer inom äggindustrin och de hönorna lägger ca.350 ägg/år vilket medför stora hälsoproblem för dem, bland annat äggledarinflammation. Man kan säga att de värper ihjäl sig. Men de har goda egenskaper som krävs av en värphöna och det är att hon lägger stora ägg, många ägg och har låg ruvlust. Därför är en korsning optimalt och just Isbar passar lämpligt då de matchar egenskaperna men lägger färre ägg. Så då får vi en höna som lägger många relativt stora ägg (ca.230-270 ägg/år) med låg ruvlust. Denna höna kommer att lägga gröna ägg så det är lätt att undvika kycklingar genom att ta in alla dessa till matägg, det skulle ju bli en väldigt märklig korsning ;)


Så snart vi fått hem allt så kommer bloggen igång med information och bilder. Jag ska berätta om hur det går till att maskinkläcka kycklingar och ni får följa med på hela resan från att kläckaren laddas till äggkläckningen. Ni kommer att få följa kycklingarna från att de bor i en bur inne i vårt hus till utflytten vid 6 veckors ålder till hönshuset. Det kommer tips om inredning till hönshuset och många bilder =D

Hörs snart igen =)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar