torsdag 27 februari 2014

måndag 24 februari 2014

Tulpaner som piggar upp

Jag känner mig så trött och matt. Det är mycket runt omkring mig som tar kraft. En del energitjuvar och annat där energin bara går åt.
Men solen som lyser in genom köksfönstret piggar upp. Och tulpanerna som står på köksbordet likaså =)

Många raser och avel

Jag fick en fråga från Malin som undrade hur det kommer sig att jag ska ha fyra olika hönsraser och hur de då blir renrasiga. Och hon undrade också vad jag menar med att "plocka bort ägg".

Jag är ju nybörjade på höns och har heller inte träffat så många höns i mitt liv. För mig är det viktigt att hitta en eller flera raser som jag tycker om. Men eftersom jag just nu inte har plats att hålla flera renrasiga grupper så kommer jag bara att ha tupp ur en eller två raser och låta dem gå rasrent sommarhalvåret.

En annan anledning till att jag nu provar mig fram med flera olika reser är för att jag tycker att det är så otroligt vackert med olika färg på äggen men kravet är att djuren fungerar i kombination till att det ger gott och gärna mycket kött =)

Såhär kommer mina två grupper att se ut i sommar.

Wyandottetuppen får gå med sina wyandottehönor och isbarhönor (grönvärpare). Om vi ska ruva fram wyandottekycklingar så kan jag ta bort de gröna äggen (som troligtvis också är befruktade) och de får hamna i vårat kök till mat och bak. De beiga äggen läggs under en höna eller i kläckaren om ingen ruvvillig höna finns. Ruvhönan kan vara antingen wyandotte eller grönvärpare.

Samma sak med Maranerna som får gå med Aracuanhönor. Om vi tar bort de blå äggen så får hönorna ruva fram kycklingar ur de bruna äggen vilka då kommer att vara renrasiga avkommor. 
Däremot kan blandningen av Marantupp och Aracuanahöna ge en otroligt fin avkomma som värper militägröna ägg =D

Vandra längs livets väg

Igår blev det en långpromenad med hela familjen. I nästan 2timmar var vi ute och det var riktigt skönt.
Äldsta flickan gick mestadels, satt på axlar bitvis och en stund satt hon bakom lillasyster i vagnen.

Det känns i luften att vi närmar oss vår. Fåglar kvittrar och knoppar dyker upp i rabetterna och dikeskanter.

lördag 22 februari 2014

Kvalitétstid med kycklingarna

Ladda kläckaren inom kort

Så glad jag är nu! Igår ringde en äggförsäljare som jag bokat ägg av och jag stod ju på väntelistan som var lång och först i mitten/slutet av mars skulle han få ihop mina ägg+leverans. Men som sagt så ringde han igår och sade att en köpare hade avbeställt sina ägg som skulle skickas på tisdag och dem ska jag få =D

Så innan helgen ska äggen vara här hemma och läggas i kläckaren, jag hoppas att jag kan lägga dem fredag eller lördag så att sambon inte missar kläcket denna gång =D

Och nu kom vi ju till de där med raser också, det blir kombirasen (bra äggproduktion och gott kött) Maran (som lägger mööööörkbruna ägg) och den rumplösa Aracuanan som lägger blå/turkosa ägg också den kombi. Och eftersom raserna har varsin färg på äggen så kommer jag fortfarande att kunna hålla det färgrent genom att bara spara tupp i en av raserna.
Men i sommar ska vi ha två rasrena grupper att få kycklingar av. I hönshuset kommer det att gå Wyandottetupp tillsammans med wyandottehönor och grönvärparhönor så där kommer vi att ta bort alla gröna ägg och ruva kycklingar på de beiga Wyandotteäggen.
I sommarbostaden ska vi ha Marantuppen med sina Maranhönor och aracuaorna och då plockar vi alltså bort alla turkosa ägg och låter dem bara ruva de mörkbruna.

Grönvärpar- och aracuanatupparna kommer att hamna i frysen och till vintern ska vi alltså bara ha tupp ur en ras kvar. Kanon!! =D

Svartkoppar Maran (mörkbruna ägg)

Guld/svartrandad Wyandotte (beige/rosa ägg)
Såhär ser alla mina Wyandotter ut förutom Törnrosa som ser såhär;

Wyandotte Brun/blårandad
(fast jag tror att Törnrosa blir mer koppar/guld än brun)


Blå/lavendel Aracuana (Blå/turkosa ägg)

Isbarblandning (gröna ägg)
Ungefär såhär tror jag att min Tyra kommer se ut och även den andra grå.

torsdag 20 februari 2014

Tomatgrödor

De gror fort mina tomatfrön och har nu blivit yngel/grödor. Om ungefär två veckor ska de delas från sina cellkamrater och få växa sig stora i en egen liten kruka. Men häftigt att fröna som jag lade i för 1½ vecka sedan hunnit bli så stora.

Men övriga frön har inte börjat gro över jordytan än, de tar som sagt lite längre tid än just tomaterna.



onsdag 19 februari 2014

"Min älskling du är som en ros"

Jag lyssnade igenom min spotify-playlist med visor och äldre låtar, vilken jag inte spelat på länge. Så nu har jag gråtit en skvätt och många minnen har blommat fram. Min kära farfar sjöng "Min älskling du är som en ros" för farmor samma dag som han fick sin hjärnblödning.
Jag var bara 8 år när farfar gick bort så minnena är både få och svaga. Men jag minns hur han luktade, en tydlig doft av piptobak, mint och rakvatten. Jag minns hur han pratade på bred östgötska. Jag minns hur snäll  och omtänksam han var, skämde bort oss barnbarn.
På min åttonde födelsedag fick ja ett flak med mums-mums av honom i födelsedagspresent. Han skockade glatt när han såg mitt häpna uttryck, jag hade aldrig sett så många mums-mums.
Jag minns när vi åkte till skogen och lade ut äpplen till rådjuren. Jagminns havrekärven som han hängde upp till småfåglarna på vintern.

Men mitt allra starkaste minne är av farfar med huvudet i rabatten. Vid sina rosor...

måndag 17 februari 2014

Våren nalkas

Den 17:e februari är en dag av både frid och sorg <3

Men våren står för dörren och det känns fantastiskt! Jag har dagen till ära bränt mig på årets första nässla, som sig bör när man ligger på marken för att fota blommor ;)


Barmark så långt ögat når =D


Snödroppar i trädgården


Hopp och löfte om vår <3

Pycklisarna 3 veckor

Skönt under värmelampan!
Den gråa i mitten är min Tyra, grönvärpare =D

Grönvärpare, utan tvekan tupp.
Se den stora kammen (jämför med hönan Tyra på bilder över) och även början på slör (haklappar).

Höna, grönvärpare (Eventuellt blir denna döpt av brorsdottern; "Kaka")

Så trött på att ständigt rensa vattenautomaten på spån så igår byggde sambon en bänk att ställa upp den på. Och nu har vi även haft premiär för den stora foderautomaten vilken är upphängd under redena. Den stora vattenautomaten avvaktar vi med till de nya kycklingarna kommer och behöver den lilla, den stora är nämligen så djup att kycklingarna lätt skulle kunna ta sig en simtur i den.
Vi har även blandat upp kutterspånet med lättströ och det ska jag fortsätta med, det suger upp riktigt bra. Kycklingarna har också fått sina första högar med hö, jättemysigt att bada i tycker dem =D

söndag 16 februari 2014

Väderväxlingar, humörsvängningar och förväntningar!

Vilket väder det är ute! Ena timmen är det barmark och det går att gräva i jorden, mot att nästa timme börja det snöa som aldrig förut och ett vitt täcke lägger sig platt. För att nästa dag åter igen bli ett par plusgrader och skinande sol. Och sådär växlar det om vartannat till ren förbannelse. Nu får vintern braka på rejält eller så får våren bestämma sig för att komma!

Detsamma är det med hälsan och humöret här hemma, flickorna avlöser varandra med maginfluensa, förkylning med hosta och feber och jag själv har haft huvudvärk och halsont. Och mitt i allt detta har sambon skolan att sköta så jag får lösa det själv i veckorna, därmed ganska slut på helgerna. Men nu är det bara 18 veckor kvar innan livet som gräsänka är slut =D

Annars har vi ganska mycket att styra med just nu. Det blev många tuppar i kläcket så jag har nu beställt 15 ägg till som anländer innan mitten av mars. Då hoppas vi för övrigt att det går att påbörja bygget av hönsgården och växthusen. Japp, två växthus blir det visst =D Det kommer att bli kanon och då får jag verkligen plats med allt jag vill. Dessutom ska vi förstora trädgårdslandet med några kvadratmeter i vår, det lär behövas!
Det är mycket planering om både det ena och andra, men nu närmar vi oss allt. Det är mycket kul som kommer att hända under året och jag är så lycklig! <3

fredag 14 februari 2014

Havregrynsmorgon

Fullt runt skålen blir det när det vankas havregryn =D

Sittpinnen är poppis =D

måndag 10 februari 2014

Kyckling på fredag

Hur märkligt är det inte?!

Vi bestämde att från och med årsskiftet så är det köpstopp på kycklingkött hemma hos oss. Och till en början kändes det både enkelt och självklart, inget svårt alls faktiskt.
Men just idag har jag lite kycklingabstinens och magen ber om det ljusa köttet. Vart jag än vänder mig och vart jag än tittar så dyker det upp recept på smarriga kycklingrätter. Kycklingwook, kycklingburgare, wraps med tacofärs gjord på kyckling, kycklingsallad, kycklinggratäng med fetaost och givetvis stekt kycklingfilé med min urgoda kycklingsås och sallad till.

Jag tänkte åka till affären och leta efter KRAV-kyckling men sedan tog samvetet över ändå. Nej, jag vill ju äta kött som blivit av lyckliga djur och främst kyckling som jag vet har det så hemskt, även de Krav-uppfödda.
Vi slaktar nog vår första ungtupp till försommaren och sedan hoppas jag på storslakt under hösten. På sikt kommer vi att slakta så att vi får ihop ungefär 50 kg/år, efter tillgång såklart och detta är för husbehov. Man räknar med att en medelfamilj i Sverige äter ungefär 350 kg kött/år och av det är ungefär 60 kg just kyckling. Det låter ju så mycket men om man räknar med att man äter minst en rätt som innehåller kyckling varje vecka så har du snart uppfyllt den kvoten (1 kg/veckan= 52 kg/året).

I förgrunden ses en kyckling av värphybrid- brun Lohman  och bakom är en kött-hybrid, Broiler.
Skillnaden är markant då Broiler är avlad att växa onaturligt fort och under hemska fysiska förhållanden.

Värphybrider används inte alls till köttproduktion utan tuppkycklingarna mals ner levande när de är 1 dag gamla och hönorna går till äggproduktion. De slaktas när de värpt i 1-1½ år men går sällan till köttindustrin.
Broiler är den kyckling som hamnar i frysdisken och även kycklingen som vi önskar äta på fredagar.

 
VARNING! Starka frekvenser förekommer i videon, känsliga tittare varnas!
Se gärna videon för att förstå vilken industri vi främjar genom att köpa kyckling i affären. 

Vi har valt att bojkotta köpt kyckling, även den Krav-märkta för att inte främja industrialiseringen av levande varelser. Gör ett aktivt val Du också!

En tidig Alla Hjärtans Dag-present

Helgen har varit helspäckad av skoj! I lördags åkte vi till vår födelsestad och firade min urgoa brorsdotter som fyllde 1-år. Fasters gotting ska givetvis få döpa en höna i sommar <3
Efter kalaset åkte vi hem till bästa vännerna (alla familjemedlemmar har varsin bästis i den familjen) som varit hundvakt under tiden som vi var på kalas. Där blev vi bjudna på god mat och mycket trevligt sällskap. Åkte hemåt när det var sovdags för alla barn och de sov som stockar hela vägen hem och dessutom hela natten.
Igår, söndag åkte vi till en närliggande storstad och tillbringade förmiddagen i simhallen. Eftermiddagen blev åt att springa i butiker och det hann vi med ett par stycken =)

Jag tjatade till mig att vi skulle gå in på Plantagen då jag ville köpa lite tillbehör till den framtida planteringen och dessutom lite Alfalfa-frön att grodda. Väl inne i butiken så tyckte min kära sambo att jag istället kunde plocka på mig allt det jag önskade i fröväg och tillbehör så fick jag det som en tidig Alla Hjärtans Dag-present. Och det var ju väldigt snällt tänkt för då räcker ju presenten mycket längre än om han hade köpt en bukett med blommor till mig på fredag.
(Psst, vad jag ska ge honom får ni se på fredag!)

Så 12 påsar med frön fick följa med hem, mest örter och groddar men även lite annat. Dessutom fick jag en fuchsia-stickling, plastetiketter att märka till trädgårdslandet (för att hålla reda på vad som planterats vart), små såkrukor och jord såklart.
Igårkväll blev det förutom fix i hönshuset och till kycklingarna att förså basilika, grodda Alfalfa och plantera om fuchsia-sticklingen som hade långa rötter som stack ut ur krukans botten.
Vilken dag som helst kommer de frön som jag beställt från FröKungen =)



Hoppas att det kommer upp små basilikaplantor här snart =D

söndag 9 februari 2014

Kycklingarna flyttar hemifrån

Japp äntligen blev hönshusets golvyta klar och kycklingarna fick flytta in =D

Temperaturen där innte ligger runt 10*c. Under värmelampan är det 22*c och under värmetaket är det riktigt varmt och gott som det alltid varit =D
Än så länge trivs de gott och har utforskat ytan under bajsbrädan. Den ytan är perfekt för där går det att hänga upp kompostgaller och stänga in ruvande hönor så att hon får vara ifred. Eller en liten yta för kycklingar eller andra höns som ska skolas in i flocken.

lördag 8 februari 2014

Gör nåt åt eländet!

Far du lite illa varje morgon när väckarklockan ringer?
Funderar du på om inte livet innebär "mer"?
Är du ofta stressad?
Har du dåligt tålamod?
Kanske svårt att varva ner?

Sitter du, liksom jag, och längtar efter ro i själ och att få njuta mer av livet?
Gör något åt eländet! 
Våga chansa, våga falla, tillåt dig att bli lycklig!

Frihet i renaste form!


Hela familjen (lilla V låg i magen, fast det visst vi inte än) =D

fredag 7 februari 2014

Snö och regn

Jag sitter fortfarande och väntar på att vintern ska komma. Hur märkligt är inte det?

Just nu sitter jag med dagens tredje kaffekopp och kikar ut genom köksfönstret, det både regnar och snöar. Blåser gör det också fick vi känna nyss när vi skulle gå en promenad med hunden. Och så var tanken men vi kom inte så långt! Först tänkte hunden inte ens lämna verandan, hon gör så ibland om vädret är dåligt, en dam som hon vill ju inte smutsa ner tassarna. Men efter lite muta så kunde vi börja traska, ungefär 200 meters promenad blev det då Lazy tyckte att det var dags att gå hem efter att hon gjort sitt och sprang hem i rasande fart. 
Jag vet, jag ska inte klaga, det är ändå inte så att jag jublar över att gå promenad i vind, regn och snöblask men jag hade byltat på och knölat ner båda barnen i vagnen för att vi skulle komma ut en liten sväng. Stora tjejen hoppade i lite vattenpölar, sopade bort snö med sopborsten och gungade. Den lilla fick premiärgå ute i riktiga stövlar, det var spännande! Och på verandan satt det en sur och blöt hund som ville gå in, krypa upp i soffan i sin pälsfilt och sova bort ruskvädret. Hon drömmer nog också om sommar och värme =D

Nu ska vi in till stan och besiktiga bilen, handla mat och jag ska förbi biblioteket och låna lite böcker. Jag ska läsa en distanskurs vid Uppsala Universitet som heter "Från Bysans till Grekland" och litteraturlistan är meter lång. Spännande med historia dock och alltid bra med personlig utveckling =)

torsdag 6 februari 2014

Göra egna kryddor/torka frukt

Genom att torka örter, grönsaker, frukt, bär eller svamp så kan man enkelt göra egna kryddor. Det tar ofta lite tid att torka men natten är lång.



Just precis, nattetid! Torka dina kryddingredienser i ugnen över natten, runt 60*c det är också viktigt att ugnsluckan inte är helt stängd, jag sätter en träslev emellan. Detta är perfekt för tomat, paprika, lök, örter, peppar och blåbär och hallon.
Det som ska bli kryddor behöver vara helt torra och hårda så att de klarar att mixas till fint pulver utan att klumpa sig. Detta göra jag med tomatpulver (god smakhöjare i grytor), paprikapulver, lökpulver, vitlökspulver och chilipepparpulver. Det går att använda flera av dessa för att göra egna kryddblandningar genom att blanda i exempelvis peppar och salt. Recept på kryddblandningar kommer framåt sommaren när det finns mycket råvaror att arbeta med.
Bär som torkas använder vi i müsli eller direkt i frukostfilen.

Örter kan med fördel knytas ihop till en bukett och hängas upp och ner för att torka, detta tar givetvis längre tid, räkna med ett par veckor, men det är så ju så vackert och luktar riktig gott om dem.



Äpplen skalar jag, kärnar ur med en urkärnare och skär medeltunna skivor. Skivorna hänger jag upp på en tjockare tråd och hänger upp nere i källaren, de torkar bäst där det är mörkt och svalt, dessutom tar de ingen plats där nere. När äpplena har torkat är de väldigt goda att klippa ner i müsli, blanda med lite kanel och ät som lördagsgodis eller som jag föredrar dem; torkade neutrala och supergoda snacks!


Svampen, främst trattkantareller (de gula kantarellerna vill jag förvälla och frysa) tycker jag att man lättast lufttorkar eller hänger upp. Lufttorkar dem på tidningspapper i ett rum där barnen inte vistas och det brukar ta två-tre veckor. Annars så använder jag en nål och sytråd och trär på svampen och hänger sedan upp den i källaren hos mina äpplen.
Torkad svamp kan förvaras som den är och kan läggas ner i grytor och såser. Om man vill använda den "färsk" så blötlägger man den i en timma innan användning. Annars så mixar man den torkade svampen och får ett fint svamppulver vilket är en bra smakhöjare till marinader, såser, stuvningar eller grytor. Eller varför inte göra svampsmör, bred på smörgås, på med ost och in i ugnen.


Sommardrömmar

Namnlös kyckling

Än så länge är det bara 3/15 kycklingar som fått namn. Mest för att det är så förbaskat svårt att se kön på de flesta.

Men denna buse är utan tvekan en tupp, har jag bestämt. Väldigt tuppig i kroppsspråk, tydlig kam, början på slör och mycket stjärtfjädrar.

Någon som vill döpa denna herre? Bästa bidrag vinner en guidad tur i hönshuset ;)


onsdag 5 februari 2014

Broccolistuvning med Pocherat Ägg

Dagens lunch för mig. Så gott!
Barnen åt panerad fisk, potatis och broccolistuvning.

Jag använde färsk broccoli men det går lika bra med fryst. Dela den smått och koka upp i vatten, låt rinna av väl i durkslag. Smält smör i kastrullen, vispa ner mjöl och rör ut med mjölk. Koka upp, häll i broccolin och smaksätt efter eget tycke (salt och peppar för en god bas, vitlök, muskot eller lite curry är gott).

Till ägget kokar jag upp 1 liter vatten, 4 tsk salt och två teskedar ättika. Sedan sätter jag ett mindre durkslag i stål i kastrullen, knäcker ägget i en kaffekopp försiktigt och häller det sedan väldigt försiktigt ner i durkslaget. Använder sedan en sked och durkslaget för att forma ägget runt. Det tar ungefär fyra minuter för vitan att stelna helt och kan slevas upp med hålslev. Låt rinna av innan det placeras på tallriken.
Ett lyckat pocherat ägg ska ha rinnig/krämig gula och helt fast vita.

Mums!

Lisas Snabba Frallor & Vitlöksbröd

I lördags skrev jag ju om Mellomiddagen som vi åt här hemma och jag lovade att bjuda på ett recept. Receptet är på mina Snabba frallor som också kan bli till mitt vitlöksbröd. Receptet är efter eget huvud och kallas "snabba" för att brödet enbart ska jäsas i 15 minuter när det är utbakat, därför kan man fort få goda, nybakade frukostfrallor eller lite extra gott till middagen

Lisas Snabba Frallor & Vitlöksbröd

75 g jäst
50 g smör
2 msk olja 
5 dl vatten (eller 50/50 vatten/mjölk)
½ msk salt
12 dl vetemjöl

-Smula jästen i en stor bunke och salta
-Smält smör, blanda i vätskan och värm till 37*c
-Häll degvätskan på jästen och rör till den löses, tillsätt olja
-Arbeta ner mjölet och knåda degen ordentlig (1-2 minuter i assistent)


*Frallor
-Ställ in ugnen på 250*c
-Dela degen i 12 bitar, rulla varje bit till en bulle och lägg på pappersklädd plåt med skarven neråt.
-De jäser mycket men det gör ingenting om de jäser ihop i ugnen.
-Jäs under bakduk i 15 minuter
-Grädda i mitten av ugnen i 7-8 minuter
-Svalna under en bakduk

Lisas Snabba Frallor


*Vitlöksbröd:
Ställ in ugnen på 200*c
-Dela degen i fyra delar och rulla ut varje del till en baguette och vrid den en aning.
-Lägg två baguetter på varje plåt och jäs under bakduk i 15 minuter
-Grädda mitt i ugnen i ca.15 minuter
-Låt svalna under bakduk och gör under tiden vitlökssmöret

Vitlökssmör:
50 g smör
1-2 vitlöksklyftor
1 krm salt
1 msk hackad persilja

-Skär snitt i brödet, skär gärna brödet på snedden
-Lägg en klick vitlökssmör i varje snitt
-Pensla brödet med lite vatten
-Ställ in mitt i ugnen igen, ca.10-15 minuter

Lisas Snabba Vitlöksbröd

Lycka till =D

Odla Basilika inomhus

Efter gårdagens fröhysteri (i mitt huvud var det hysteri och ha-begär, skulle vilja ha alla sorter för att prova och till nästa år bara välja de godaste) så blev jag receptsugen! Jag satt och drömde om att baka mitt goda Lantbröd med flingsalt och soltorkade tomater i och god hemmagjord pesto och salami på. Recept på brödet kommer senare. Jag har ju tänkt att göra egna soltorkade tomater i år och pesto är busenkelt att göra men det behövs mycket basilika!
Så jag började googla och slår till på denna idé! Jag tänker odla min basilika inomhus i år, eventuellt hela sommaren om den mår bra. Flera stora krukor kommer få stå ide två fönster vi har i vardagsrummet, maximalt med sol och värme.
Jag kompletterade gårdagens beställning med basilikafrön som jag sår på samma sätt som de andra grönsaksfröna. Först i små plastkrukor med plastfolie/plastpåse över, omskolning till mjölkpaket och sedan plantering i stora krukor.


tisdag 4 februari 2014

En liten bit

Mums! Det fanns kvar en bit Rådjursfilé i kylskåpet så jag kokade lätt upp den med sjyn som fanns kvar. När den var varm lade jag den och en klick smör i folie och stoppade in den i ugnen i 15 minuter, därefter vila i 10 minuter. Så saftig och mör, perfekt tillagad med brynt yta, rosa innanför och rare precis i mitten.
Åt med en enkel grönsallad och mycket sjy =D

Mör och saftig filé =D
(det röda på bilden är från rödvinsskyn, alltså inte blod)