Valet att skaffa höns är ett delmål på vår väg mot det aktiva valet att bara äta kött från djur som växt upp hos oss/vilt. För tillfället har vi tyvärr inte utrymme eller möjlighet för fler djurarter men i framtiden ska vi föda upp får, gris, höns och andra fjädefän (ankor och kalkon) för hushållsbehov. "I framtiden" innebär den dagen då vi funnit drömgården och skapat möjligheterna där.
Det aktiva valet för oss handlar om att vi inte vill delta i den massproduktion av kött som vi tvingas till för att tillgodose efterfrågan på kött. För att uppnå den stora produktion tvingas djuren leva under orimliga förhållanden. För kycklingar som används i köttproduktion har en hybridkyckling avlats fram, också kallad Broiler. Broilern når slaktvikt på otroliga 11-12 veckor till skillnad från andra raser som behöver 17-20 veckor på sig att nå samma vikt. Resultatet av den onormalt snabba tillväxt innebär en stor påfrestning av kycklingens ben och den sista veckan brukar den inte ens kunna få, även organ påverkas såklart negativt.
(Känsliga tittare varnas, men det är just såhär kycklingindustrin ser ut, även i Sverige; http://www.youtube.com/watch?v=CoVeahekbGI )
Vi har valt en hönsras som heter Wyandotte räknas till fina köttdjur men växer långsamt. Runt 18-veckors ålder anses köttet vara som bäst och kycklingen har en fin och stor slaktkropp. Vanligtvis är det tuppkycklingarna som går till slakt då de blir aningen större än hönor vilka med fördel bör sparas för att värpa ägg och då också ruva fram nya kycklingar.
Men vi har också valt att ta in en annan ras som vi kommer att ha ett mindre antal hönor av (3-5st) men ingen tupp. Den rasen är en blandras mellan Isbar, vilket är en kulturras och värper många gröna ägg och Lohman. Lohman är en värphybrid som är framavlad för att tidigt börja värpa väldigt många ägg men på grund av den höga äggproduktion som rasen har avlats till att producera innebär detta att många hönor får stora problem på bland annat äggledare, de värper ihjäl sig. Därför används hönorna i produktionssyfte så länge de anses vara produktiva, från ca.20 veckors ålder då de börjar värpa och ungefär i 1½år till. De slaktas alltså när de uppnått en ålder av 2 år trots att de mycket väl skulle klara av att leva många år till och ge många fina ägg. Att då välja en blandras med Lohman i ger en god värphöna men inte lika produktiv som en renrasig. Risken för äggledarbesvär minskar och hönan kan leva längre.
I/L värper en annan färg på sina ägg så det är enkelt att plocka bort de äggen till matägg. Även äggen efter Wyandotterna plockar vi in om vi inte vill ha kycklingar.
Våra hönor kommer att ha gott om utrymme att bo i och en fin utegård för utevistelse året om. De kommer att få sprätta runt i vår trädgård och leva ett naturligt hönsliv. Vi kommer inte att pressa dem att värpa utan anser att de är naturligt att hönorna tar semester ett par månader om året, vanligtvis på hösten när de ruggar. Om vi får hönskycklingar tidigt på året så bör de börja värpa under ruggmånaderna och förser oss då med ägg. I annat fall så får vi klara oss utan eller köpa KRAV-ägg.
Vi har bestämt oss för att det totala köpstoppet på kött inträder först när vi väl flyttar till den framtida gården som blir vårt hem. Men i den mån vi kan så ska vi försöka köpa kött av bekanta som delar våra tankar eller viltkött från sambons jaktmark. Men redan i höst blir det kycklingslakt här hemma och då ska vi fylla frysen hoppas jag. Så då är ni varmt välkomna på tuppgryta ;)
Nu ska jag hugga in på en bit rådjursstek som blev kvar efter helgens festlighet, mums! =)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar