måndag 13 januari 2014

Lisas Sirapsslev

Första gången jag mötte ordet "Sirapsslev" var när jag arbetade i Hemtjänsten. Jag stod i affären och skulle handla hem mat till en gullig 95-årig dam. På notan stod där plötsligt "Sirapsslev" och jag gick till bakavdelningen, men där fanns ingenting som hette så. Jag frågade personalen som tittade märkligt på mig, frågade sin andra kollegor men ingen visste vad det var. Ringde hemtjänstens kontor men ingen kollega som var inne hade handlat till den damen förut. Så jag ringde till damen och frågade vad som menades med sirapsslev. Hon förklarade då att det inte fanns i butik men att hon gärna ville ha ett bröd som innehöll mörk sirap.
Nästa gång jag kom på besök till henne så fick hon hjälp med tvätt och läggning av det silvriga håret, hon blev så glad när papiljotterna satt på plats, något hon fick gjort nu för tiden. Hon hade hon bett sin dotter baka riktiga limpor sirapsslev till henne och en av dessa ville hon gärna ge till mig som tack för hjälp med håret. Och vilken god limpa sen! Jag fick till och med receptet, ett recept som hon själv bakat efter hela sitt liv.
Här kommer receptet:

Sirapsslev- 2 stycken limpor 

50g jäst
1½tsk salt
50g smör
5dl mjölk
1dl mörk sirap
1tsk brödkrydda
8dl rågsikt
6dl vetemjöl

-Sätt ugnen på 200* c
-Smula jästen och strö över saltet
-Smält smör, häll i mjölk- värm till 37*c/fingervarmt
-Lös upp jästen med degvätskan och blanda i sirap samt brödkryddor
-Häll i mjöl och arbeta degen i 2 minuter
-Lägg bakplåtspapper/mjöla två brödformar
-Dela degen i två, forma till limpor och lägg i brödformarna
-Jäs under bakduk i 40 minuter
-Grädda i mitten av ugnen i 30-35 minuter
-Ställ de färdigbakade limporna att svalna på galler och pensla direkt med sirap uppblandat i vatten för att få en fin yta


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar